[Review] Tom Clancy’s The Division 2

The Division 2 (TD2) adalah sekuel dalam talian penggambaran pelindung terbuka dunia kepada The Division (TD1), di mana Washington DC diserang oleh Dollar Flu selepas 7 bulan dari siri pertama.

SELAMAT DATANG KE WASHINGTON DC

TD2, yang dibangunkan oleh Massive Studio dan Ubisoft, telah dilancarkan pada 15 Mac 2019 untuk membawa action rpg shooter ini kepada mereka yang suka pelbagai taktik dan taktik yang memerlukan tindak balas yang teliti dan pantas.

Pemain ini dikenali sebagai Agen yang mewakili Strategic Homeland Division (SHD atau disebut ‘shade’) dalam misi untuk menawan semula Washington DC, yang telah jatuh ke tangan kumpulan musuh seperti True Sons dan Black Tusk semasa kecemasan Amerika .

Jalan cerita TD2 adalah mudah dan mudah dengan penyelesaian misi utama, yang memberikan virus GreenPoison kuasa di Washington sehingga kerajaan menjadi rapuh.

Ramai pemain lama masih ingin tahu mengenai Aaron Keener, antagonis pertama TD1 jika dia adalah salah satu punca virus yang dibawa dari New York ke Washington DC. Alur cerita tidak begitu hebat atau tidak berkesan.

Ramai pemain lama masih ingin tahu tentang Aaron Keener, antagonis pertama TD1 jika dia adalah salah satu penyebab virus dari New York ke Washington DC. Alur cerita tidak begitu hebat atau tidak berkesan.

Walaupun terdapat jalan cerita yang pendek, mengulangi conversation dan principal balik (koleksi) sering membuat pemain gugup, terkejut atau sedih. Sekali, sambil berehat di pangkalan, dia mendengar dua orang anak tadika bercakap sambil menunggu ibunya kembali. Rakannya menjawab bahawa tiada siapa yang akan datang ke sini dan menerima siapa pun di pangkalan itu adalah keluarga baru sekarang.

Terdapat juga conversation dan pemutar gema ekstrem seperti pembunuhan mengerikan dan perbualan telefon yang tidak bersalah terhadap anak-anak yang tidak bersalah yang ditembak.

GAMEPLAY & SKIL SEMASA KOMBAT

Mengambil cover sambil reload

Sebagai permainan penembak penutup, mengambil penutup semasa menembak adalah elemen yang paling penting dalam permainan ini. Jika anda fikir anda bagus untuk rambo, cubalah ujian untuk melihat sama ada anda tidak boleh menembak musuh tanpa mengambil perlindungan.

Ia kedengaran membosankan dan membosankan kerana ia harus selalu bersembunyi dari musuh tetapi sistem penutup di TD2 agak terperinci. Malah lubang kecil di ruang boleh ditembak. Jika anda bersembunyi di belakang kereta, berhati-hatilah untuk tidak menembak di sini dari bawah kereta!

Dengan penambahan kemahiran, dia membuat keadaan di dalam sampul lebih taktikal. Kadang-kadang musuh akan melemparkan bom di mana Agen terpaksa melarikan diri ke kawasan itu tetapi hanya ada batu kecil atau sudut yang membuatnya sukar untuk mencari perlindungan yang selamat.

Musuh AI juga cukup pintar untuk dapat mengimbangi separuh kota hanya untuk mengatasi pasukan Divisi Ejen. Sekiranya ia tidak mengepung, terdapat musuh-musuh AI berkhemah di belakang menggunakan pesawat untuk menjaga bos mereka.

Menghadapi misi pertama, mengambi alih White House.

Bermula dari degree 1 di settlement utama iaitu White House; foundation permulaan bagi Agent sebelum mengambil kembali settlement lain untuk menguatkan kembali pengaruh sehingga ke par 30.

Settlement upgrade pertama.
Settlement upgrade kedua.

Kita dapat melihat bahawa semakin banyak kita mengambil semula beberapa tempat penting, semakin banyak ‘sekutu’ NPC di tengah-tengah konvoi sedang mencari keperluan dan mengawal keselamatan tempat itu. Sekiranya Agen diserang oleh musuh AI, Agen boleh memanggil NPC dari penyelesaian untuk membantu.

Pada Level 20, Agen akan menggunakan 2 set kemahiran pada masa yang sama dari 8 set kemahiran yang berbeza. Setiap kemahiran mempunyai subset sendiri yang boleh diubah pada bila-bila masa. Malangnya, terdapat beberapa set yang tidak begitu baik atau hampir tidak berguna seperti ‘nadi’ yang mempunyai AoE kecil dan statistik bonus yang mengecewakan berbanding TD1. Penambahan rangka baru seperti Hive dan Drones sangat berguna dalam pertempuran tetapi masih tidak memiliki kemahiran untuk ‘mengesan’ musuh secara efisien.

8 jenis skill untuk digunakan.

Lepas level 30, Agen sekali lagi akan mengejar perisai skor gear dengan memasuki tahap dunia yang lebih tinggi dan berbahaya (Tier 4 saat ini pada skor 450) memberinya rompakan yang lebih kuat.

Specialization skill juga akan dikunci bersama dengan senjata tandatangan. Tidak banyak permainan penembak yang boleh membawa 4 slot senjata pada satu masa, dari senjata utama, menengah, pistol dan tanda tangan. juga akan unlock bersama-sama dengan signature weapon. Tak banyak game shooter yang boleh membawa 4 slot weapon sekali jalan, dari primary, secondary, pistol dan signature weapon.

GRAFIK, UI DAN AUDIO

Peta TD2 adalah besar dan terperinci. Sekiranya anda ingin mempunyai rumah kunci pintu buka kunci baharu, ia tidak begitu seperti sebelumnya tetapi itu kerana terdapat banyak titik kawalan dan peletakan yang boleh bergerak dengan pantas di sana.

Setiap misi, tidak kira yang utama atau sampingan, tempat itu mempunyai aura yang berbeza dan sangat mendalam. Butiran di dalam setiap bangunan adalah terperinci dan khusus untuk tempat itu. Muzium ini bukan sebahagian daripada ‘Perang Vietnam’, tetapi ia tidak kelihatan seperti Washington hanya 2 minit jauhnya.

Pernah sekali, bertempur di tempat di mana satu contoh menembak yang sedia ada di kelab itu adalah emote (penutup belakang).

Terdapat tembakan sesekali yang tidak keluar untuk seketika dan kemudian sambungan itu disambung semula. Audio dan visual dari segi senjata, muzik latar belakang ditiup ke atas musuh yang membawa Jack Bauer dalam siri ke-24.

UI adalah kemas dan senang digunakan. Pelbagai jalan pintas juga gembira dengan semua butiran projek itu yang tidak dituntut daripada harus pergi ke NPC di pangkalan. Hanya satu masalah UI yang cukup untuk menjemput rakan-rakan. Semua rakan dalam talian yang ditunjukkan di skrin termasuk TD2 utama bercampur dengan rakan-rakan bermain permainan ini. Jika anda ingin menatal melalui senarai ahli untuk menyertai sesi yang anda ingin mendapatkan jari anda basah.

“Wah Sayang, tengok, hujan lah”.

Grafik dinamik, cuaca dan pencahayaan Snowdrop ini menjadikan suasana ini dramatik. Tetapi untuk penulis PS4 Pro, kadang-kadang membuat grafik mengambil sedikit masa dan sering penggemar ps4 berbunyi sekuat tenaga udara yang menjadi ram.

Rambut Otis tidak sempat render sebelum memulakan dialog membuatkan dreadlocks nampak lutsinar

GEAR DAN SENJATA LEBIH TERPERINCI

Tidak perlu memakai set dan gear untuk mendapatkan kunci ‘bakat’ seperti (TD1) termasuk jumlah skor gear sekarang. Terdapat jenama 18 ‘jenama’ yang boleh digunakan secara kolektif sekiranya statistik khusus untuk kegunaan khusus Ejen, tetapi memakai set yang sama akan membuka kunci manfaat yang lebih tinggi.

Apabila anda mencapai tahap 30, Agen boleh menggunakan senjata tanda tangan ‘Skill Special’ yang akan membuka slot senjata ke-4. Terdapat 3 kepakaran; Sharpshooter (Sniper), Survivalist (Crossbow) dan Demolitionist (Peluncuran Bom tangan). Tidak seperti TD1, Ejen hanya boleh menggunakan satu senjata eksotik pada satu masa (seperti permainan Destiny).

Senjata boleh menggabungkan mod dan warna (kecuali senjata tandatangan) untuk menjadikannya lebih berguna dalam situasi pertempuran Agenda. Jika dia tidak merasa benar, dia boleh menyusun semula senjata itu dalam penyelesaian untuk mendapatkan berita yang lebih baik.

Carta dan kraf biru kini lebih mudah dan lebih mudah. Sekiranya anda sudah mengalami kecemasan / perisai / mod, tidak lebih dari 1 kraf dan setiap senjata boleh digunakan. Apabila ia datang untuk menghasilkan / menjual senjata, jangan risau tentang menjual mod itu.

GRIND DAN AKTIVITI

Dunia TD2 menolak teori bumi leper tetapi mengatakan dunia ini adalah cengkerang kura-kura.

Permainan dunia terbuka ini tidak pernah kesepian, ada aktiviti yang perlu dilakukan selain misi utama dan kubu dan kubu kuat. Membelanjakan hadiah mingguan memberi banyak rampasan dan bernilai kerumitan.

Terdapat aktiviti awam kecil yang berlaku di seluruh peta seperti menguasai musuh dan menjadikannya tawanan sendiri, menyelamatkan orang awam daripada dibunuh, menghentikan penyiaran propaganda musuh, penurunan bekalan yang selamat dan banyak lagi.

Belon merah dalam…. sewer? Erm…

Banyak koleksi seperti echo, panggilan telefon, artifak, SHD, begpack keypackage, SHD berteknologi dan banyak lagi yang dapat dikumpul semasa berjalan. Penulis dari TD1 suka mengambil gambar grafiti di dinding dengan mesej rahsia (dan rahsia memanggil), sesetengah daripada mereka cantik dan ada yang sangat berkaitan dengannya. Terdapat juga teka-teki rahsia dan aktiviti mini tersembunyi yang boleh dicetuskan di sekitar peta.

Apabila memasuki Pulau Roosevelt, ia berasa seperti Jurassic Park, dan telur easter dalam filem itu keluar! Semasa mencari ia jangan lupa untuk membuka mata anda untuk mencari telur easter dan juga, eherm, hotel rahsia. Penulis amat geli hati oleh telur easter yang terinspirasi budaya pop yang dicipta semula dalam dunia pascabencana. Untuk melihat semua lokasi colletible di sini.

Collectible di Downtown Ease.

Kebanyakan mengisar akan menaikkan skor gear, barangan kraf atau mengekalkan integriti set, yang menjadikannya mudah dicari. Item juga boleh didapati semasa bermain misi.

SAMUN DAN KETAMAKAN – SISTEM BARU ROGUE DARK ZONE

Dark Zone (DZ) adalah kawasan PvEvP – juga salah satu mod dominan dalam permainan ini. Di DZ, Agen akan menghadapi musuh AI dan pemain lain untuk memperjuangkan barang-barang terbaik di DZ. DZ mempunyai tahap sendiri menunjukkan kuasa Agen yang masih hidup dalam mod ini.

Mekanik DZ kini lebih pelbagai daripada TD1 yang lebih mudah untuk pemain kasual. Untuk ejen tegar, ia boleh menjadi perkhidmatan DZ ‘hitam’ Tusk di mana skor gear dan senjata api aktif.

Menjadi Rogue adalah salah satu daripada ‘sensasi’ paling menakutkan dalam TD2. Takut kepada kita menjadi Rogue? Sekarang boleh menembak musuh musuh dan beberapa interaksi dalam DZ untuk mencetuskan status Rogue. Tetapi ingat ia juga membolehkan pemain lain menemui anda. Sekurang-kurangnya, Agen tidak perlu melawan rompakan Agen lain dalam sesi untuk mendapatkan hak Rogue status?

Mayat manusia yang dijumpai dalam DZ.

Sistem Rogue kini mempunyai 3 peringkat bermula dari Rogue, Disavowed Rogue dan akhirnya Manhunt dengan menjadi ‘tamak’. Lakukan ‘Kecurian & Ketamakan’ seperti Membunuh Ejen, mencuri item yang dilaksanakan oleh pemain lain, atau membuka Pembekalan Cache.

Mencipta Kecurian & Ketamakan akan mencetuskan pembukaan ‘Den Thief’. Terdapat 3 Pencuri di setiap DZ, di mana terdapat NPC yang akan menyediakan rampasan yang lazat dengan barang-barang yang diminta.

CONFLICT MODE – PVP 4V4 YANG RINGKAS DAN TANGKAS

Konflik kini mempunyai 2 mod pvp tertutup iaitu Skirmish dan Dominasi. Skirmish dimainkan dengan membunuh lawan 16 kali sebelum menang. Penguasaan juga dimainkan oleh kawalan 3 titik kawalan, tidak kira betapa menjanjikannya untuk memegang titik itu.

Cara bermain di antara kedua-dua mod adalah sangat berbeza, dari jenis senapan dan kemahiran yang digunakan untuk menyesuaikannya dalam pertempuran. Pertelingkahan adalah lebih daripada taktik ‘tidak mati’ dan penguasaan adalah ‘anda memukul titik, mati untuk saya tutup, janji menangkap’.

Kerana isu kehidupan dan kematian dalam dominasi kurang penting, ini menjadikan Agen menggunakan lebih banyak taktik ofensif kerana jika respawn, amunisi dan kemahiran cooldown akan mengecas semula. Tidak seperti Skirmish, ia menggunakan kemahiran yang dapat menjamin jangka hayat yang lebih lama seperti penyembuhan dan penceroboh untuk mengelakkan kematian.

Selepas pemesinan, pemain boleh mengundi pada jenis dan peta yang disediakan.

Konflik mempunyai tahap tersendiri, Pada masa ini terdapat hanya 2 mod bersama-sama dengan 2 peta PvP yang mempunyai ‘normalisasi’. Tiada mod pvp mempunyai kedudukan yang kompetitif selain daripada Agen Konflik. Setiap kali anda menyelesaikan Konflik ia akan menyediakan cache sebagai akses / rampasan.

LOADING TIME, MATCHMAKING DAN KESELESAAN BERMAIN

Berbanding hari pertama pelancaran, banyak masalah bug dan isu permainan yang menyakitkan telah diperbetulkan hampir tidak ada mainan. Lebih-lebih lagi, apabila membuat pertandingan yang pantas dan boleh dipercayai, lebih cepat membuat misi dengan Ejen lain. Kadar penurunan dan penurunan akan berlaku jika ahli dari rantau yang jauh memasuki sesi anda pada misi.

Masuk mission menggunakan matchmaking.

Hampir semua aktiviti mempunyai pecahan dan masa beban cepat termasuk perjalanan pantas kepada ahli. Apabila menyertai ahli dalam sesi mereka, tahap Ejen akan diselaraskan ke sesi Ejen yang dimasukkan untuk mengimbangi keseluruhan pasukan.

BERSATU TEGUH BERSAMA AHLI CLAN

Dengan adanya sistem clan, lebih menyenangkan Agent untuk berkumpul sekali. Terdapat Clan Hub yang berada di dalam White House di mana Agent dan ahli clan yang sama boleh melepak di dalam bilik yang sama atau tunggu sebelum memulakan raid 8 orang yang akan ada nanti.

AKAN DATANG – RAID & TIER 5

Dalam masa kurang dari sebulan, kebanyakan Ejen masih dalam Peringkat 3-4 dan menunggu Ubisoft membuka Tier 5 untuk mencari penyelesaian dari musuh musuh sambil meningkatkan skor mereka.

Pada masa ini, skor gear adalah terhad kepada 450 dan ramai yang masih mengejar tahap Tahap 5 dan bersedia untuk menyerang dengan 8 orang. Juga, pada 3 Januari, serbuan ke-3, Operasi Dark After kemungkinan akan kembali ke New York.

KESIMPULAN

Para penulis tidak berfikir Ubisoft mampu melancarkan TD2 dengan baik meskipun terdapat bug yang kadang-kadang. TD2 tidak mempunyai faktor ‘umph’ X tetapi disebabkan oleh pelbagai aktiviti dan pelayan dan masa beban ia mengekalkan Ejen untuk aktiviti selanjutnya.

Alur cerita mungkin tidak begitu menarik dan sedikit membosankan kerana ia berjalan lurus, tetapi dialog, koleksi dan telur Paskah menjadikan permainan ini menyeronokkan untuk diterokai. Plus kandungan tahun pertama adalah percuma, dan kandungan yang cukup tersedia untuk 2 bulan akan datang tanpa merasa hebat.

Malah, permainan ini telah terbukti menjadi sumber kandungan hebat dari kedua-dua peribadi dan beta selepas menerima banyak maklum balas untuk menjadikan sekuel ini lebih padat dan menyeronokkan untuk dimainkan. Untuk maklumat lanjut dan perbezaan dari beta, anda boleh membaca artikel kami di sini.