[Review] Astral Chain

PlatinumGames mempunyai sejarah yang panjang dan berjaya membuat permainan aksi bergaya, dan Astral Chain adalah salah satu penyertaan yang paling berjaya dan menyeronokkan sehingga kini, memberikan kedua-dua Bayonetta dan Nier: Automata berjalan untuk wang mereka. Pertempuran akrobatik adalah hati yang menewaskan kisah apokaliptik ini, menghantar pahlawan dan monster berlayar melalui udara sebagai pedang baling keras dan kesan zarah mandi medan perang. Pengalaman ini juga wajar digunakan untuk bangunan dunia yang bermakna, visual fiksyen sains yang cantik, dan aktiviti sampingan yang berbeza dari ganjil hingga ganjil (dengan cara yang baik).

PlatinumGames juga menyampaikan cerita dengan banyak watak yang menarik, tetapi alirannya bergelora dan di seluruh tempat itu secara teratur, memantulkan chaotically dari detik-detik muram ke komedi slapstick. Semasa anda meratapi kehilangan seseorang yang dekat dengan anda, anda mungkin diperkenalkan kepada seorang peri yang bernama Bel yang menonton di atas tandas jabatan polis. Peralihan tonal adalah ganjil, tetapi kebanyakan kandungan adalah menyeronokkan atau menarik, dan anda hanya perlu menceraikan diri anda dari mana-mana masa yang diberikan untuk membiarkan PlatinumGames membawa anda ke atas perjalanan yang aneh-namun-menarik ini melalui visi inventif masa depan.

Rantaian Astral berlaku di sebuah megacity yang dikenali sebagai Ark, sebuah metropolis neon-lit yang berkembang walaupun dunia di sekitarnya hilang. The Ark memegang kemanusiaan terakhir, yang telah ditolak ke ambang kepupusan oleh alien dimensi-melompat yang dipanggil Chimera. Apabila bilangan manusia semakin berkurangan, harapan baru baru ditikam dalam makmal – mereka telah belajar bagaimana untuk menjinakkan Chimera dan mengubahnya menjadi senjata yang dikenali sebagai Legion. Masalah dengan terobosan ini: Hanya beberapa orang yang mempunyai keupayaan untuk memanfaatkan kuasa Legion.

Dua orang ini hanya menjadi kembar, dan anda memilih mana yang anda dapat mengawal. Menariknya, kembar yang anda lalui memainkan peranan yang lebih besar dalam naratif daripada watak yang anda pilih, kerana anda menjadi protagonis senyap, dan saudara anda melakukan perbincangan untuk anda. Ya, inilah keputusan yang pelik, dan watak watak anda tetap mengangguk dan “uh-huhing” mengangkut beberapa hati dari naratif itu.

Seperti yang dinyanyikan panjang dan indah sebagai sinematik, mana-mana kejanggalan watak anda cair dengan cepat apabila tindakan itu bermula. Walaupun anda tidak akan melihat apa-apa idea yang agak tidak konvensional seperti seorang wanita yang menggunakan rambutnya sebagai senjata, pasukan di PlatinumGames mendapati cara yang menarik untuk berinovasi di medan perang, memberikan kawalan pemain bukan hanya satu acrobat tinggi terbang, tetapi dua sekaligus – watak anda dan Legion dirantai pada pergelangan tangannya.

Kebanyakan permainan yang menampilkan watak-watak yang boleh dimainkan berkembar merangkumi hakikat bahawa mengekalkan tab dua entiti bergerak sekaligus boleh mencabar, sering menyebabkan mereka bergerak ke arah yang salah. Anda mengalami sedikit ini di Astral Chain, tetapi sejak A.I. mengendalikan asas-asas pertempuran dan pergerakan, ia tidak kucar-kacir dengan kepala anda terlalu banyak. Watak anda lebih mampu memusnahkan musuh-musuhnya sendiri dengan baton, gladius, atau blaster (semuanya boleh dihidupkan dengan cepat), tetapi hit yang paling berat disampaikan oleh Legion, dan ya, A.I. bertanggungjawab untuk banyak daripada mereka.

Berdiri kembali dan menonton Legion pummel binatang untuk anda mungkin merasa seperti menipu, tetapi cabaran sebenar dan keseronokan datang dari membuat duet dengan teman dirantai anda, yang memerlukan anda untuk secara bersamaan melaksanakan dua pesanan sekaligus. Apabila anda memindahkan watak anda ke kedudukan untuk kombo pedang dengan tongkat kiri, anda boleh memutarkan Legion di sekeliling musuh untuk mengikatnya di tempatnya, yang membolehkan kedua-dua watak anda untuk memukul neraka itu. Sekiranya musuh hendak menagih anda, anda sekali lagi boleh mengawal Legion secara manual untuk melontar ke tepi untuk menjadikan rantai itu sebagai wayar perjalanan yang sekali lagi menghalang musuh. Anda juga boleh memberitahu Legion apabila untuk melaksanakan serangan khasnya.

Sistem dua aksara ini berfungsi dengan sangat baik, dan dimuatkan dengan kedalaman, terutamanya apabila anda membuka kunci semua Lima Legion, masing-masing direka untuk mengembangkan pilihan pertempuran dan penerokaan. The Legion Arrow yang membuka penangkapan jarak jauh dan Legion Beast yang boleh digunakan sebagai gunung serigala. Semua lima adalah letupan untuk mengawal, dan bukan hanya untuk pertempuran. Dunia yang anda pelajari dipenuhi dengan halangan yang hanya Legion khusus yang dapat berinteraksi dengan, dan juga teka-teki navigasi cahaya yang, semasa memecah aliran permainan, sering diulangi dan menjadi gerakan yang harus anda lalui. Legion pada dasarnya digunakan seperti item Link (bom, bumerang, dan sebagainya) dalam permainan Zelda, tidak begitu pintar.

Mereka juga digunakan dalam pelbagai misi sampingan, yang sekali lagi memecah-belah ke tahap mengambil pekerjaan sampingan untuk melepak di sekeliling kotak, atau membantu seorang lelaki mencari kedai burger, tetapi ganjaran bernilai masa. Anda boleh menyandarkan diri anda dan Legion, dan juga membuka barang kosmetik, seperti burung gagak yang anehnya duduk di kepala anda.

Saya mempunyai letupan bermain Astral Chain dan tidak mahu ia berakhir. Platinum telah mewujudkan alam semesta baru yang luar biasa untuk pemain untuk menyelam sehingga saya dapat melihat melanjutkan ke anime, filem, dan diharapkan sekuel. Permainan dual-character juga cemerlang, dan walaupun tidak sepele sebagai tajuk lain PlatinumGames, membuat duet yang membuat anda merasa seperti sebuah kuasa yang kuat dan tidak dapat dihalang. Cerita ini mungkin merupakan bahagian paling lemah dalam pengalaman ini, memandangkan betapa ia mengubah trajektori, tetapi ia mempunyai beberapa saat yang sah, dan sentuhan besar yang saya tidak melihat akan datang. Semua diberitahu, ini adalah salah satu permainan.